Słoneczna opowieść z wątkami autobiograficznymi, pełna przepisów kulinarnych, włoskiej architektury i sennego klimatu prowincjonalnych miasteczek. Wspaniała podróż po meandrach toskańskich pór roku. Pełna zmysłowych zapachów - starego kasztanowca, jabłoni, drzew oliwnych i serdecznej gościnności. Mayes pozwala sobie towarzyszyć podczas poszukiwań najlepszego amarini, czereśni wielkości pięciokaratowych rubinów - przechowywanych w butelkach z alkoholem i używanych zimą do polenty, gruszek, jagód, szparagów, włoskiego kopru i słodkich fig. Cierpliwie prowadzi nas też śladami wielkiego renesansowego artysty, Luki Signorellego z Cortony, opowiada o włoskim kinie, literaturze, architekturze i sztuce. Wraz z mężem Edem coraz silniej związują się z Toskanią. Odkąd zobaczyli rozpadającą się chatę na zboczu wzgórza i uznali ją za swój drugi dom, wszystko w ich życiu się zmieniło...